W obecnych czasach dużą wagę przywiązuje się do zdrowego odżywiania. Dbanie o zdrowie stało się modne przez co coraz większa liczba osób zwraca uwagę na to co je i co pije. W ostatnich latach popularna stała się walka z glutenem, ponieważ coraz większa liczba osób jest na niego uczulona lub cierpi z powodu nadwrażliwości.
Gluten prowadzi również do celiakii, jest to choroba, która powoduje zaburzenia podczas przyswajania glutenu lub powoduje całkowitą jego nietolerancję. U chorych dochodzi do uszkodzenia kosmków w jelicie cienkim, co stwarza ogromne problemy zdrowotne, a niekiedy prowadzi nawet do nowotworów.
Czym zatem jest gluten? Jest to białko roślinne, które występuje w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień. Zbudowany jest z dwóch typów białek gliadyny i gluteniny, które odpowiedzialne są za całe zamieszanie. Wychodząc na przeciw nowemu wrogowi, koncerny browarnicze wprowadziły na rynek nowość - piwo bezglutenowe. W produkcji tego piwa stosowane są składniki zawierające gluten między innymi słody jęczmienne, jednak w kolejnych procesach technologicznych następuje redukcja glutenu i jego rozkład na białka proste, które są bezpieczne dla osób chorych i uczulonych.
Piwa bezglutenowe można rozpoznać po znaku przekreślonego kłosa. Oznacza on, że piwo spełnia wszelkie wymogi dotyczące zawartości glutenu w produktach spożywczych (poniżej 20mg glutenu na kilogram). W Polsce licencję oraz certyfikat przyznawany jest przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Każdy produkt ubiegający się o przyznanie licencji przechodzi serię testów i badań nad zawartością glutenu, dlatego też każda partia poddawana jest tym samym procedurom. Piwo bezglutenowe nie traci w dużym stopniu na smaku, wyczuwalny jest chmielowo-słodowy smak, a wyglądem przypomina tradycyjne piwo. Dzięki temu, osoby wrażliwe na gluten mogą bez obaw korzystać z dobrodziejstw browarniczych nie tracąc ulubionego smaku i jakości.
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie produktu